Jak dbać o sprzęt AGD?
Piekarnik, kuchenka mikrofalowa, zmywarka czy płyta indukcyjna – producenci tych urządzeń dokładają starań, by nowe modele były nie tylko zaawansowane technologicznie, ale również maksymalnie ułatwiały użytkownikom ich czyszczenie i konserwację. Warto jednak zastosować się do kilku wskazówek, dzięki którym będziemy mogli w pełni cieszyć się posiadanym sprzętem.
PIEKARNIK
Aby zapobiec odkładaniu się tłuszczu na jego spodzie, można wyłożyć dolną powierzchnię folią aluminiową i po każdym pieczeniu ją wymieniać. Jeśli mamy piekarnik z funkcją czyszczenia pirolitycznego, wystarczy uruchomić specjalny program, który rozgrzeje wnętrze do 500ºC i sprawi, że wszelkie nieczystości zostaną spalone w popiół. Po skończonym procesie należy przetrzeć powierzchnię papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Inna funkcja samooczyszczeniom to kataliza, możliwa dzięki wbudowanym panelom katalitycznym. Należy nagrzać pusty piekarnik do temperatury 200°C na około godzinę. Pod koniec cyklu, po ostygnięciu wnętrza urządzenia, usuwamy wilgotną gąbką ewentualne pozostałości żywności. Panele można myć w zmywarce, ale co jakiś czas dobrze je wymienić, bo ulegają zużyciu. Jeszcze inna technologia czyszczenia piekarnika to SmartClean, czyli metoda parowa, którą posiadają wyłącznie piekarniki marki Whirlpool. Proces usuwania zabrudzeń trwa jedynie 35 minut i wykorzystywana jest w nim wyłącznie woda, co aż o 97 % zmniejsza zużycie energii elektrycznej w porównaniu z piekarnikami bez funkcji SmartClean. Wnętrze naszego piekarnika możemy skutecznie wyczyścić, używając również specjalnego preparatu marki Wpro w spray’u.
ZMYWARKA
Jest idealna dla tych, którzy nie lubią ręcznie zmywać naczyń, ale sama też wymaga odpowiedniej konserwacji. Raz na kwartał warto uruchomić program czyszczenia pustego urządzenia z użyciem preparatu odkamieniającego. Zanim jednak przystąpimy do tego procesu, należy wyjąć ze zmywarki filtry i dysze, a następnie umyć je w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Bardzo potrzebna w codziennej konserwacji urządzenia jest również sól, która zmiękcza wodę. Ale uwaga! Należy stosować wyłącznie tę przeznaczoną do zmywarek, sól spożywcza zawiera związki wywołujące korozję elementów ze stali nierdzewnej we wnętrzu urządzenia.
KUCHENKA MIKROFALOWA
Jedyną wymaganą czynnością konserwacyjną w przypadku mikrofalówki jest mycie. Po każdym przygotowanym w niej posiłku warto wyjąć znajdujący się na spodzie obrotowy talerz i starannie opłukać go pod kranem. Do mycia wnętrza wystarczą natomiast miękka gąbka lub ściereczka nasączone wodą. Doskonale sprawdzą się też przeznaczone specjalnie do czyszczenia sprzętów domowych preparaty. Serię profesjonalnych produktów czyszczących, Wpro posiada w swojej ofercie firma. Whirlpool. Specjalny środek do czyszczenia kuchenek mikrofalowych skutecznie usunie z nich resztki jedzenia, pozostawiając przyjemny zapach. Pamiętajmy jednak, by preparat rozprowadzić najpierw na ściereczce, a następnie czyścić wnętrze urządzenia.
PŁYTA INDUKCYJNA
W przypadku płyty indukcyjnej warto zadbać o to, by usuwać zabrudzenia systematycznie. Jeśli na przykład podczas gotowania ziemniaków wykipi nam woda, zlikwidujmy ślady tuż po ostudzeniu powierzchni. Wiele płyt indukcyjnych firmy Whirlpool posiada specjalną powłokę iXelium, chroniącą je przed zarysowaniami, która jest niezwykle łatwa w utrzymaniu. Aby ją skutecznie oczyścić, wystarczy ściereczka nasączona ciepłą wodą. Może się też przydać uniwersalny skrobak marki Wpro. Skutecznie usuwa przypalone resztki jedzenia, nie rysując powierzchni.
Choć dostępne dziś na rynku urządzenia AGD znaczną część pracy wykonują za nas, wszystkiego same nie zrobią. Chcąc utrzymać je w dobrej kondycji, pamiętajmy o systematyczności. Jeśli będziemy o nie dbać regularnie, niemal nie dostrzeżemy włożonego w to wysiłku, a na pewno posłużą nam długo.
POLECAMY TAKŻE: