Cztery jajka mają tyle kalorii co jeden pączek. Zdrowsze te gotowane na miękko

Jedno jajko średniej wielkości to około 80 kalorii. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk dr Marcin Mandryk. Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.

"Jeżeli ktoś liczy kalorie, to nie powinien się obawiać, że jak zje jajko, to przytyje. Należy raczej obawiać się dodatków, typu majonez" - mówi PAP dietetyk.

Podkreśla, że podczas przygotowywania jajek należy zwracać uwagę na czas ich gotowania. "Na pewno nie należy przekraczać czasu 10 minut, optymalnie to 4 do 5 minut. Najzdrowsze jajka to jajka na miękko. Najzdrowsze, czyli takie, które podczas przygotowywania nie tracą wartości odżywczych" - dodaje.








Wybierając w sklepie jajka warto zwrócić uwagę na ich kod. Co oznaczają poszczególne cyfry?



Więcej: Codzienny Serwis Informacyjny PAP

mp/Kurier PAP 


Źródło: www.kurier.pap.pl







POLECAMY TAKŻE: