Roladki z chorizo i papryką
Składniki (2 porcje):
- 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g)
- 12 plastrów boczku
- 250 ml piwa ciemnego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- ok. 200 g kiełbasy chorizo
- 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 czerwona cebula
- musztarda, np. sarepska
- sól
- pieprz
- ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Dodatkowo
- pieczywo grillowane
- ulubione warzywa świeże lub grillowane
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posyp kotlety solą, pieprzem oraz rozmarynem.
2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli pokrój w plasterki. Można wyciągnąć pestki – danie wówczas będzie mniej pikantne. Cebulę obierz z łupinki. Pokrój.
3. Przelej piwo do miski, dodaj czosnek, cebulę, chilli oraz plastry karkówki. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią. Odstaw na minimum pół godziny.
4. Chorizo i papryki pokrój w słupki.
5. Plaster karkówki posmaruj musztardą, ułóż na niej pokrojone w słupki chorizo i paprykę. Zwijaj mięso tworząc roladkę, możesz je spiąć wykałaczkami. Na koniec owiń mięso plastrami boczku. W ten sposób postępuj z kolejnymi kawałkami.
6. Rozgrzej grilla. Umieść mięso na tackach i grilluj z obu stron na małym ogniu. Równocześnie możesz grillować warzywa.
7. Przelej zalewę piwną wraz z warzywami do garnka. Postaw go na ogniu i gotuj aż zredukuje się do kilku łyżek. Tym sosem smaruj roladki podczas pieczenia.
8. Tak przygotowane mięso podawaj z ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot oraz ulubionymi dodatkami.
POLECAMY TAKŻE: