Grillowana karkówka? Do dzieła! Porady szefa kuchni

Choć karkówka jest mięsem niełatwym, to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przyrządzając ją, często stajemy przed dylematem, czy aby nie jest jeszcze półsurowa, a może za twarda, przypalona lub co gorsza - wysuszona. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat jej przyrządzania. Wiedza to bezcenna, bo poparta codziennym doświadczeniem eksperta - Roberta Polińskiego, szefa kuchni Knorr.

Rządzi! Czyli karczek z grilla

Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. A oto kilka przydatnych rad:

  • Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni - dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
  • Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5-7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
  • Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.

Aromatyczna i soczysta, czyli jak przyprawić karkówkę

Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego wszystko, co najlepsze? Podpowiada Robert Poliński, szef kuchni Knorr:

  • Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
  • Wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która może samodzielnie podkreślać walory smakowe mięsa. Można też potraktować tę przyprawę jako bazę do stworzenia marynaty, łącząc ją z innymi składnikami - zależnie od naszych upodobań kulinarnych. Przyprawa do mięs nadaje karkówce piękny, ciemny kolor oraz równomiernie pokrywa mięso, podkreślając jego kruchość i soczystość. 
  • Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
  • Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca - zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty, a zarazem finalnej potrawy, uzyskamy, dodając do marynaty świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.

Poniżej przepisy na doskonałe dania z karków prosto z rusztu:

Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Składniki:

- 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki

- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr

- 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego

- 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)

- 6 goździków

- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą

- 2 zielone ogórki

- pęczek świeżej mięty

- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
  2. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
  3. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
  4. W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.

Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym

Składniki:

- 1 kg karkówki

- Przyprawa Grill Karkówka Knorr

- 1 łyżka curry w proszku

- 1 szklanka jogurtu naturalnego

- 1 ząbek czosnku

- pęczek świeżej kolendry

- 1 limonka

- 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
  1. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
  1. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem.






POLECAMY TAKŻE: