TOP 10 książek kulinarnych
Pasja do gotowania na dobre ogarnęła Polaków. Przeprowadzone przez Empik badania pokazują, że zagadnieniami związanymi z kulinariami interesuje się 50,1 % respondentów, pytanych o to, co lubią robić w wolnym czasie. Dowodem na nieustającą popularność tej problematyki są także książki o tematyce kulinarnej. Niedawno rozdano Bestsellery Empiku 2018 wskazujące ubiegłoroczne preferencje czytelników w obszarze literatury. Dziesięć książek najchętniej wybieranych przez miłośników jedzenia i gotowania przedstawia się równie interesująco.
Trendy wege i szefowie kuchni
Na listach bestsellerów nie brakuje książek poświęconych zdrowej kuchni i przepisom na smakowite, dietetyczne dania. A także publikacji, pokazujących świadome gotowanie, jako sposób na spędzanie czasu z bliskimi, dzielenie się radością, a nawet... zmienianie siebie i świata. Boom na wszystko, co związane z kuchnią oraz kreowaniem i smakowaniem potraw już przed kilkoma laty zawładnął masową wyobraźnią. Rosnąca w niespotykanym wcześniej tempie popularność telewizyjnych programów i prowadzących je celebrity chefów, zaowocowały większą troską o to co, jak i dlaczego ląduje na talerzach milionów miłośników jedzenia. Na fali trendu wypłynęły kolejne kulinarne mody, diety i ruchy, a wraz z nimi dokonała się „kuchenna rewolucja”, która dziś skutkuje zaskakującą przemianą żywieniowych przyzwyczajeń i coraz większą świadomością, wynikającą z przekonania, że „jesteśmy tym, co jemy”. Obserwowanie ostatniego roku przez pryzmat półek z książkami kulinarnymi pokazało, że w całej Polsce triumfy święci kuchnia roślinna, a wraz z nią takie pozycje, jak bestsellerowa „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej” czy „Zielone Koktajle. Detoks. 365 przepisów” albo „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” Marty Dymek. Wybrały je dziesiątki tysięcy czytelników, którym z jednej strony nie jest obca troska o racjonalne odżywianie, świetną psychofizyczną formę i bycie fit, a z drugiej – ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych – bliższa jest kuchnia bezmięsna i pozbawiona produktów odzwierzęcych. Wśród pasjonatów kuchni sięgających po książki nie brakuje miłośników kulinarnych gwiazd. Kolejne książki Jamiego Oliviera czy Yotama Ottolenghiego plasują się wysoko na listach kulinarnych bestsellerów.
Najchętniej wybierane książki kulinarne w Empiku w 2018 roku:
1. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy”, Beata Dąbrowska, Wydawnictwo WAM
2. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej”, Beata Dąbrowska, Wydawnictwo WAM
3. „Zielone Koktajle. Detoks. 365 przepisów”, Wydawnictwo Publicat
4. „Dieta w insulinooporności”, Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska, Wydawnictwo Feeria
5. „Jamie gotuje po włosku”, Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis
6. „Zdrowe koktajle (edycja limitowana)”, Ewa Chodakowska, Wydawnictwo Edipresse
7. „Post Daniela z uzdrawiającą dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Jak skutecznie oczyścić ciało i ducha”, Krystyna Dajka, Łukasz Piórkowski, Wydawnictwo WAM
8. „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy na wychodzenie”, Beata Dąbrowska, Paulina Borkowska, Wydawnictwo WAM
9. „5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis
10. „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, Zuza Zak, Wydawnictwo Egmont
W świecie kulinarnych pasjonatów
Książkowe wybory Polaków kochających kuchnię skupiają się również wokół publikacji poświęconych niezwykle popularnemu, proekologicznemu trendowi zero waste. W takim duchu odbywają się także spotkania z cyklu „Wybieram zielony” organizowane w Czytelni w salonie Empik Junior w Warszawie. Spotkania sprzyjają wspólnemu pielęgnowaniu pasji wokół roślin, a także zdrowego i ekologicznego stylu życia, czy odkrywaniu lektur, które pozwolą na rozwijanie zainteresowań. Do tych, którzy poszukują dodatkowych wskazówek i chcą pogłębić swoją wiedzę o kulinariach, skierowane są pełne inspiracji i przepisów teksty Magdaleny Gendźwiłł (crustanddust.pl), która pobudza kubki smakowe czytelników nowego magazynu online „Empik Pasje”.
POLECAMY TAKŻE: